Výživové poradenství
Váš stav není tajenka !
Dna a bezcholesterolová dieta
Mám nemoc DNA a zároveň vyšší hladina chlolesterolu. Je mi doporučena lékařem i dieta bezcholesterolová.
Můžete mi prosím poskytnout základní doporučení, čeho se vyvarovat? Jak často a v jakém množství mohu maso?
Při zvýšené hladině cholesterolu a dna se vyvarujte živočišných tuků (máslo, sádlo), zabijačkových pokrmů (škvarky, ovary, jelita...). Tuky používejte rostlinné (jednodruhové oleje – olivový, slunečnicový, sezamový...). Vhodná je Flora ProActiv, Flora, Rama. Mléko používejte polotučné nebo nízkotučné a taktéž zařazujte do svého jídelníčku potraviny s nížším obsahem tuku. Sýry do 30 % t.vs., mléčné výrobky nízkotučné s označením light. Nevhodná je smetana, smetanové jogurty, šlehačka. Z vajec používejte pouze bílky. Vaječný žloutek nezařazujte, obsahuje příliš mnoho cholesterolu( 1 vejce 225 mg. Povolené denní množství je 300 mg denně.)Maso je vhodné pouze libové (drůbeží, králičí, kuřecí, rybí, hovězí zadní). Ale vzhledem k dietě při dně, je maso nevhodné (někdy zakázané úplně). Dle aktuálního zdravotního stavu 1–2 x týdně v polovičním množství – jen některé druhy. Dbejte na dostatečné množství vlákniny ve stravě. Vláknina příznivě ovlivňuje hladinu krevního cholesterolu. Potraviny bohaté na vlákninu jsou ovoce, zelenina( nemá cholesterol, ale květák, špenát,, fazole a čočka obsahují mnoho purinů nejsou vůbec vhodné u dny), celozrnné pečivo, rýžový chléb, kukuřičný chléb. Při zvýšené hladině kyseliny močové(pokud ještě lékař nestanovil dnu nebo v chronickém stádiu dny) můžete zařadit do jídelníčků maso 2 x týdně, ale pouze hovězí zadní, vepřové, popř. sladkovodní ryby a to v množství od 60–90 g v syrovém stavu. Technologická úprava masa by měla být pečení, dušení. Nevhodné jsou vývary z masa – např. hovězí polévka (puriny z masa jsou vyvařeny v polévce). Jogurty jíst můžete, ale při zvýšené hladině cholesterolu nedoporučují se plnotučné, smetanové jogurty. Mléko je vhodné polotučné max 1,5 % tuku.
Sdílet na facebook