Informační portál Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR z.s.

Evropský systém značení kvality potravin

| autor: Evžena Janovská


zpět

Každý chce kupovat kvalitní výrobky, kvalitu výrobku lze poznat podle jeho složení na obalu i podle jeho označení. Většina lidí zná značku KLASA jako značku kvality, existují však méně známé značky  jako je značka Chráněné zeměpisné označení, Chráněné označení původu. Zaručená tradiční specialitaRegionální potravina. Tyto značky nejsou moc známy v povědomí široké veřejnosti. Avšak i tyto značky jsou značkami kvality. Získání těchto značek není nijak jednoduché, je vázáno na splnění přísných kritérií. Spotřebitel má jistotu, že produkt se značkou prošel procesem, který potvrzuje jeho jedinečnost. Cílem těchto označení je předejít klamání spotřebitelů.

Význam jednotlivých označení

Chráněné zeměpisné označení - jedná se o název regionu, místa (výjimečně země), ze kterého pochází daná potravina nebo potravinářský výrobek, tj. v této oblasti probíhá produkce, zpracování, příprava. Dané místo, region musí mít určitou pověst, kvalitu nebo jinou vlastnost. Tuto značku má např. Budějovické pivo, Karlovarský suchar, Karlovarské oplatky, Olomoucké tvarůžky, Pardubický perník, Třeboňský kapr, Jihočeská Zlatá Niva.

Chráněné označení původu - jedná se o název regionu, místa (výjimečně země), ze kterého pochází daná potravina nebo potravinářský výrobek. Jakost dané potraviny, potravinářského výrobku jsou dány výlučně zvláštním zeměpisným prostředím daného regionu, což zahrnuje přírodní i lidské činitele. Produkce, zpracování, příprava probíhá ve vymezené zeměpisné oblasti. Tuto značku má např. Český kmín, Nošovické kysané zelí, Všetatská cibule.

Zaručená tradiční specialita - zemědělský produkt nebo potravina musí být prokazatelně produkovaná, vyráběná minimálně po dobu jedné generace, tj. 25 let. A zároveň její zvláštní povahu, která je dána nejen vlastnostmi výrobku, ale i metodou produkce nebo zpracování (recepturou), uznává EU. Tuto značku má např. Lovecký salám, Špekáčky. 

Regionální potravina – potravina, která pochází z domácí produkce, z území kraje, ve kterém bylo uděleno ocenění a ze surovin dané oblasti. Výrobky označené tímto značením jsou vyrobeny podle tradiční receptury, typické pro danou oblast. Při jejich výrobě je využito originálního výrobního postupu nebo specifických regionálních surovin. Tuto značku má např. Farmářský jogurt s příchutí jahoda, Skaličský med květový – lipový, Bio ovčí mléko, aj. Seznam potravin, oceněných touto značkou je možné najít na http://eagri.cz/public/web/regionalni-potraviny/regionalni-potraviny/. V seznamu regionů chybí hlavní město Praha, v Praze je málo výrobců, kteří by mohli získat toto ocenění. Toto ocenění uděluje každoročně již pátý rok Ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským, potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Cílem projektu je podpořit domácí výrobce potravin a zemědělských produktů.

 Recept z jedné z oceněných potravin

Chuťovky k pivu, vínu i pro slavnostní příležitosti mohou být zdravé a rychlé, např. chuťovky s jihočeskou Zlatou nivou a vlašskými ořechy. Pro přípravu těchto vynikajících chuťovek potřebujeme 200 g tvrdého sýra, který nakrájíme na kostičky a 100 g jihočeské Zlaté nivy, kterou nastrouháme. Jako další suroviny potřebujeme 70 g nasekaných vlašských ořechů a 2 jablka, která nakrájíme na tenké kousky. Chuťovky můžeme zdobit zelenou petrželkou nebo čerstvými bylinkami dle chuti, např. bazalkou, dobromyslem, rozmarýnem, aj. Příprava je velice jednoduchá, nastrouhanou nivu smícháme s ořechy a z hmoty vytvoříme malé kuličky. Na každé párátko napíchneme jednu kuličku z nivy a ořechů, kostičku tvrdého sýra a kousek jablka. Dle chuti ozdobíme zelenou petrželkou nebo bylinkami.

Zdroj

 http://www.oznaceni-eu.cz/potraviny.aspx

http://eagri.cz/public/web/regionalni_potraviny

Vloženo 23.9 2014 

© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.