Informační portál Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR z.s.

Banán – ovoce pro zdraví a štíhlou linii

| autor: Evžena Janovská


zpět

Co je banán

Slovo banán je arabského původu (banan) a znamená prst.  Banán je tropické ovoce protáhlého tvaru s vyšším obsahem škrobu, vážící 120 až 200 g. Banány, plody banánovníku rostou v trsech, celek trsů se nazývá kmen. Banánovník není strom, nemá pevný kmen, ale je to bylina, nejvyšší bylina na světě. Domovem banánů je jižní, jihovýchodní Asie, odtud se banány rozšířily do oblastí stejného klimatu. Existuje mnoho kultivarů banánů, nejprodávanější a nejznámější je odrůda Cavendish.

Z tropů až na náš stůl

Banán je ovoce, které se rychle kazí, ale které nemůže být v ledničce. Chladem banány zčernají, ztrácí tak nejen na vzhledu, ale i na kvalitě. Banány se sklízí zelené, rozdělí se do několika trsů a namáčí se do chemické lázně s chemickým ošetřením. Potom se ukládají do krabic a putují do přístavů, kde se shromažďují několik dní, než je lodě odvezou do Evropy. Cesta lodí trvá dva až tři týdny, z evropských přístavů je k nám dovezou kamiony. Banány nejprve putují do tzv. „dozrávacích komor“, kde zrají při teplotě 13,5 –20 °Celsia 4 až 10 dnů, záleží na zvoleném postupu dozrávání.

Jaké látky obsahují banány

 Banán obsahuje 75 % vody a 25 % sušiny. Sušina obsahuje hlavně sacharidy, tj. jednoduché sacharidy – sacharózu, fruktózu, glukózu a také škroby (polysacharidy). Banán má na ovoce vysoký obsah škrobů. V sušině je obsaženo zanedbatelné množství tuku, max. 1 %, vláknina, zejména rozpustná vláknina pektin, která v přítomnosti sacharózy vytváří gelovou strukturu, bílkoviny, hlavně aminokyseliny tryptofan a tyrosin, provitamín A, vitamín B2, B6, C, a také mnoho minerálů. Banán je zdrojem draslíku, hořčíku, obsahuje též zinek, železo, molybden, mangan.

Banán a naše zdraví

Banán je lehce stravitelný, dodá tělu okamžitou energii, což hodně oceňují sportovci. Banány spolu s jablky jsou nejoblíbenějším ovocem sportovců. Banán má schopnost na delší dobu zasytit, proto je vhodný i přes svůj nemalý obsah kalorií pro štíhlou linii.

Banán pomáhá proti depresi i proti nespavosti. Aminokyselina tryptofan pomáhá při usínání, aminokyselina tyrozin pomáhá navodit nerušený, hluboký spánek. Banán v kombinaci s mlékem a medem působí jako mírný přírodní uspávací prostředek. Z tryptofanu si tělo vytváří v mozku serotonin, jeden ze základních neurotransmiterů. Serotonin zlepšuje náladu, působí celkový pocit pohody. Tryptofan podporuje tvorbu melatoninu, hormonu, který produkuje během spánku epifýza.

Banán je zásadotvorná potravina, hojně používaná pro detoxikaci těla, tj, zbavení těla odpadních látek. Rozmixované dva díly bánu spolu s rozmixovaným jedním dílem římského salátů tvoří skvělý detoxikační nápoj. Banán pomáhá lépe zvládat stres, lepé se soustředit, banán pomáhá také při odvykání kouření, pomáhá odstraňovat nikotin z těla. Banán je také jednou z potravin, která pomáhá proti kocovině i proti pálení žáhy.

Banány mají pro svůj vysoký obsah tělu prospěšných látek své místo nejen ve zdravé výživě, ale i ve sportovní výživě, redukční dietě, výživě malých dětí i seniorů a také ve výživě nemocných.

Banán je vhodný i při nemoci

Pro vysoký obsah draslíku je banán vhodný pro lidi s hypertenzí. V jídelníčku diabetiků by neměly chybět banány, banány pomáhají udržovat stálou hladinu glukózy v krvi, což je pro diabetiky klíčové. Banán je lehce stravitelný, pomáhá při trávicích potížích, např. při bolestech žaludku, průjmu (banán pomáhá zastavovat průjem). Banán je vhodný i při šetřící dietě, tj. stravě, která šetří trávicí trakt, mohou ho jíst nemocní s žaludečními vředy, Crohnovou chorobou a dalšími nemocemi trávicího traktu, s onemocněním jater, ledvin.

Banány v naší kuchyni

Banán je určený pro rychlou spotřebu, nelze ho dlouho skladovat. Při delším skladování hnědne a kazí se. Nedoporučuje se dávat banány do ledničky, trpí tím jejich chuť.

Banány se konzumují jako ovoce, tj. syrové buď samostatně nebo jako součást ovocných salátů nebo tepelně upravené. Banány lze upravovat všemi dostupnými kuchyňskými úpravami. Tepelně upravené banány jsou součástí různých dezertů, sladkých kaší, a dalších sladkých jídel, lze je také přidávat k masu, rybám.

Recepty 

 

Vločkové lívance s banánem (1 porce)

 

Suroviny: 50 g ovesných vloček, ½ vejce, 10 g hladké mouky, 5 g cukru, špetka prášku do pečiva, olej (smažení), 50 g bílého jogurtu, 100 g banánů, 10 g hořké čokolády

Postup: V míse smícháme namočené vločky, vejce, cukr, hladkou mouku, špetku prášku do pečiva a necháme 10 minut stát. Na rozpálené pánvi tvoříme lžící lívanečky. Zdobíme je kolečky banánu, bílým jogurtem a nastrouhanou hořkou čokoládou.

 

Treska s banánem a rýží (1 porce)

 

Suroviny: 80 g rýže, 120 g filé z tresky, celý pepř, 2 kolečka kompotovaného ananasu, 100 g banánu, 50 g citronu, 0 g jogurtu, sůl

Postup: Filé z tresky uvaříme v osolené vodě do měkka. Uvařenou ryby vyndáme, nakrájíme na malé kousky, přidáme sůl a pepř a vaříme s rýží tak, že na jeden díl rýže jsou dva díly vody. Mezitím drobně pokrájíme kolečka ananasu a oloupaný banán, promícháme s jogurtem, rybou a uvařenou rýží.

 

Tip na zdravý banánový dezert:

 

Oloupaný banán nakrájíme na kolečka, posypeme nastrouhanou min. 75% hořkou čokoládou a pokapeme 12% zakysanou smetanou. Bude-li nám dezert připadat málo sladký, můžeme přidat rozinky nebo omyté hroznové víno nebo omyté, na kousky nakrájené švestky nebo hrušky nebo jablka.

Zdroje: 

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ban%C3%A1n

http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/banany-a-jejich-zdravotni-ucinky/

http://www.velkaepocha.sk/2011052516951/Banan-rychla-energie-po-cely-rok.html 

http://www.nutrisport.cz/novinky/zazracny-banan 

http://www.viviente.cz/banan/

 

© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.