Informační portál Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR z.s.

Ovoce – plody léta

| autor: Evžena Janovská


zpět

Léto s sebou přináší nejen krásné a slunné dny, ale také spoustu chutného a zdravého ovoce. Čerstvé ovoce je na rozdíl od skleníkového ovoce plné chuti, vůně i vitamínů. Letní ovoce je velice oblíbené pro svoji lahodnou chuť i pro své blahodárné účinky na naše zdraví. Mezi letní ovoce patří:                                                                                     

  •    Jahody - ohlašují začátek léta, objevují se již v červnu. Obsahují více než 80% vody, třísloviny, barviva, organické kyseliny, pektiny, vitamin C a E, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, mangan, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek., organické kyseliny, třísloviny, enzymy, antokyany, červené barvivo bohaté na karoten, které chrání plody před bakteriemi. Jahody jsou bohatým zdrojem manganu, který vyživuje nervy, vlasy, pokožku a povzbuzuje hormony štítné žlázy. Jahody pomáhají pří onemocnění srdce, cév, zánětů, revmatismu, dně, ulevují od hemoroidů i od zácpy, mají také protirakovinné účinky. Třísloviny, obsažené v jahodách vážou těžké kovy ve střevech a pomáhají při plynatosti a průjmech, brání vzniku žlučových kamenů-. Kyselina listová podporuje správnou krvetvorbu a růst buněk, draslík odvodňuje a snižuje krevní tlak. Jahody mají sladkou chuť a minimum kalorií, jsou také výborným ovocem pro očistu těla.                                               
  •  Třešně – dozrávají koncem června. Jsou doslova nabité vitamínem C a antioxidanty, které posilují imunitní systém. Třešně oddalují stárnutí, prospívají pleti i vlasům. Třešně mají protizánětlivé a dokonce i protirakovinné účinky. Jsou nejen výbornou prevencí proti této zákeřné chorobě, brání také vzniku a šíření rakovinného bujení. Třešně obsahují také draslík, který pomáhá proti otokům, pomáhá regulovat krevní tlak i udržovat zdravé srdce. Třešně jsou výborným ovocem pro detoxikaci těla, odvádějí z těla toxické látky, čistí ledviny. Vysoký obsah vlákniny pomáhá také proti zácpě. Třešně obsahují jód, čímž podporují činnost štítné žlázy. Kyselina křemičitá, obsažená v třešních podporuje zpevnění vazů. Třešně jsou díky fosforu dobrým přírodním prostředkem na uklidnění nervů. Třešně obsahují látky, které omezují vstřebávání tuků, brání tvorbě tukových zásob, čímž jsou vynikajícím ovocem pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo si zachovat štíhlou linii.                                                                                                                                                                    
  •   Višně – jsou méně sladké než třešně, nejsou však méně zdravé. Višně jsou chudé na vitamíny, obsahují pouze menší množství vitamínu C a vitamínů skupiny B, jsou však bohaté na minerály. Ve višních najdeme jód, vápník, železo, draslík, mangan i zinek. Višně prospívají srdci, snižují riziko vzniku Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, podporují činnost jater, mají uklidňující účinek, mohou pomoci proti nespavosti. Nové vědecké studie tvrdí, že mohou pomoci i při léčbě diabetu 2. typu a pomáhají také při hubnutí. Višně obsahují látky, které na sebe váží toxické odpadní látky, pomáhají čistit krev, játra i ledviny. Pokud máte po višních žízeň, nepijte bezprostředně po té, co jste snědli višně, mohly by vás postihnout problémy s trávením včetně silných bolestí břicha.                                                                                                                       
  •  Meruňky – jsou bohaté na vlákninu, pomáhají proti zácpě a díky obsahu lykopenu také proti rakovině, železo obsažené v meruňkách podporuje krvetvorbu.    Meruňky jsou plné antioxidantů, které brzdí procesy stárnutí, ulehčují regeneraci buněk a posilují imunitní systém. V meruňkách najdeme kyselinu listovou, pantotenovou a betakaroten, železo, bor, draslík, betakaroten, vitamín C, vitamíny skupiny B. Meruňky jsou vynikajícím ovocem pro zlepšení a udržení psychické kondice, zlepšují náladu, odstraňují únavu a poruchy soustředění. Meruňky pomáhají proti nespavosti, neurózách, astmatu, zlepšují zrak, posilují imunitní systém, podporují regeneraci sliznice plic, zlepšují krevní obraz, snižují hladinu cholesterolu v krvi, působí proti zácpě. Díky vysokému množství draslíku jsou meruňky výborným ovocem pro zdravé srdce. Meruňky jsou výborné pro očistu těla, pro kvalitní pleť, pro hubnutí, meruňky podporují odbourávání tuků, i pro lepší opalování. Meruňkové pecky obsahují sice také některé zdrav prospěšné látky, kromě nich však obsahují také hořký a jedovatá amygdalin, proto je lépe jadérka z meruňkových pecek raději nejíst.           
  •  Broskve – jsou výborným ovocem pro silnou imunitu a zdravé srdce. Vitamin B3, hořčík, selen a zinek, obsažený v broskvích, podporují dobrou náladu, zmírňují vnitřní napětí a nervozitu. V broskvích najdeme také betakaroten, vitamín C. Broskve jsou pomocníkem při léčbě bronchitidy, astmatu a jiných plicních onemocnění. Jsou vhodné také pro očistu těla i pro hubnutí.                                                                              
  • Borůvky – obsahují třísloviny, které pomáhají při léčbě ran, aftů. Borůvky pomáhají při léčbě zánětlivých onemocnění, při léčbě ledvin a močových cest. Borůvky jsou ovoce pro pružné a pevné cévy. V borůvkách najdeme také velké množství vitamínu C a karotenů. Borůvky pomáhají při průjmu, střevních potížích, působí preventivně proti infekcím, odvodňují, snižují hladinu cholesterolu v krvi a mírně snižují také hladinu glukózy v krvi, čímž pomáhají při léčbě diabetu. Čistí také krev, uklidňují nervy, dodávají energii, omlazují.                      
  • Maliny -  pomáhají stejně jako borůvky při léčbě diabetu. Maliny mají protizánětlivý účinek, čistí střeva, jsou dobrým pomocníkem při léčbě nemocích ledvin a močového měchýře. Jsou bohatým zdrojem vitamínů C, A, antioxidantů vlákniny, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu, železa, draslíku, tříslovin, silic, kyseliny listové, biotinu. Biotin patří mezi vitamíny skupiny B, udržuje pružnou pleť i lesklé vlasy. Maliny obsahují také kyselinu jablečnou, vinnou, citrónovou, mravenčí, salicylovou. V tomto chutném ovoci najdeme také bioflavonodiy, zejména rutin, který pomáhá zpevňovat krevní vlásečnice. Maliny jsou také cenným pomocníkem proti revmatismu, vysokému krevnímu tlaku. Kombinace rutinu a vitamínu A dělá z malin vynikající ovoce pro dobrý zrak, vitamín A posiluje zrak a rutin zpevňuje cévní stěny očí.                                                                                                                                                                                
  •  Angrešt – je zdrojem draslíku, zinku, hořčíku, křemíku, železa, betakarotenu, vitamínu C, E, B, vlákniny, organických kyselin, jako je kyselina citrónová, vinná, šťavelová. Angrešt podporuje funkci trávicí soustavy, posiluje imunitu, působí blahodárně na cévy, zlepšuje také růst vlasů a nehtů.  Angrešt také podporuje vylučování, čistí střeva. Vysoký obsah křemíku, obsažený v angreštu zajišťuje pevnost tkání a zbavuje tělo těžkých kovů. Angrešt pomáhá při ateroskleróze, zácpě, snižuje vysoký krevní tlak, zlepšuje využití bílkovin, posiluje cévy a vazy, má příznivý vliv na kvalitu pokožky a vlasů.                                               
  • Rybíz – bílý, červený i černý rybíz je bohatým zdrojem vitamínu C, k pokrytí denní potřeby vitamínu C stačí pouze čtyřicet bobulek. Kromě vitamínu C obsahuje také vitamín E, biotin, betakaroten, flavonoidy, rutin. Rybíz je výborné a chutné ovoce pro pevné a pružné cévy. Posiluje také imunitní systém, zlepšuje průtok krve, odstraňuje otoky, snižuje vysoký krevní tlak, zabraňuje infekci močových cest, je také výbornou prevencí proti hemeroidům, má také protivirové a protibakteriální účinky. Jeho Nevýhodou tohoto zdravého ovoce je jeho mírně trpká chuť, větší množství rybízu může vyvolat pálení žáhy u lidí, kteří mají problém s pálením žáhy.                                                                                                                                                        
  • Meloun - ovoce se sladkou chutí a nízkým obsahem kalorií je ideální nejen na hubnutí, podporuje také zdravé kosti, snižuje bolestivost svalstva po zvýšené námaze, jako je např. delší chůze nordic walking. Díky vysokému obsahu betakarotenu je meloun prevencí proti makulární degeneraci, které ničí zrak a která se objevuje ve vyšším věku. Meloun obsahuje také lykopen a další látky s protirakovinnými účinky.                  
  •  Ostružiny - dozrávají stejně, jako meloun koncem srpna. Tyto tmavé, šťavnaté bobule jsou plné antioxidantů, vitamínu C i organických kyselin, zejména kyseliny jablečné a citrónové. Najdeme v nich také vitamín E, K, vitamíny skupiny B, fosfor, draslík, železo, hořčík, vápník. V ostružinách jsou obsaženy látky, které posilují vaziva a stěny cév, čistí tělo, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti. Ostružiny pomáhají při revmatismu, nachlazení, vysokém krevním tlaku, ateroskleróze, žilních chorobách, posilují imunitní systém, mají protizánětlivý účinek, léči hemeroidy, dodávají tělu vitalitu a také pomáhají odbourávat nervozitu a stres.                                                                                                                                                 
  •  Švestky – ohlašují konec léta, ztají koncem srpna a začátkem září. Švestky jsou ovoce pozdního léta a podzimu. Švestky jsou nejen výtečné přírodní projímadlo, obsahují mnoho látek, potřebných pro naše tělo, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamín H, nazývaný také biotin, vitamín E, draslík, železo, hořčík, vápník, organické kyseliny, flavonoidy, vláknina. Švestky jsou ovocem pro zdravé srdce, nervy i dobré soustředění. Švestky zvyšují vylučování vody a odpadních látek z těla, čímž jsou výborným prostředkem pro detoxikaci těla. Švestky jsou prevencí proti infarktu myokardu, cévní mozkové příhodě a dalším nemocem srdce a cév. Mohou být také podpůrným léčebným prostředkem při léčbě dny, revmatismu, ledvinových, žlučových kamenů. Švestky odvádějí nadbytečnou vodu z těla, váží na sebe nadbytečné tukové látky, čímž pomáhají v hubnutí. Látky obsažené ve švestkách působí dokonce jako prevence vzniku rakoviny.

Zdroj:

https://www.dtest.cz/clanek-4462/plody-nasich-kraju-ovoce?utm_source=novinky150713&utm_medium=email&e_id=414481&a_id=1731
 http://ovoce-a-zelenina.zdrave.cz/sezona-jahod-a-tresni/
http://www.mesicnikzdravi.cz/recepty/nenechte.htm
http://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/visne-a-zdravi-obsahuji-mnoho-mineralu/
http://www.diochi.cz/broskve-proti-stresu-okurky-k-detoxikaci-zeleninove-a-ovocne-stavy
http://www.nejenmaminkam.cz/90-zivotni-styl/742-prospesne-letni-ovoce
http://www.celostnimedicina.cz/lecive-ucinky-zeleniny-a-ovoce.htm
http://jatomifitness.cz/blog/5-zdravi-prospesnych-ucinku-melounu/
http://holmesplace.cz/cs/to-nejlepsi-z-letniho-ovoce-a2113.html
http://www.ovocezlutava.cz/ovoce-a-zdravi/
http://www.zdraveovoce-provas.cz/ovoce.htm

Vloženo 19. 7 2015

© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.