Informační portál Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR z.s.

Rady báby bylinkářky



zpět

Mateřídouška

V letních měsících ji najdete na suchých slunných místech. Její keříčky s fialovými kvítky vytvářejí voňavé polštáře na  pasekách, mezích a stráních. Naše babičky jí říkaly také douška nebo mateřenka.
Mateřídoušku znali už staří Řekové a Římané.  Med z mateřídoušky rostoucí v okolí Athén byl prý velmi léčivý a měl silné antibakteriální účinky. Ve středověku byla tato rostlinka odznakem statečnosti a dámy ji připínaly na hruď svým rytířům. V Německu zase obchodník před započetím trhu točil kytičkou mateřídoušky nad hlavou, aby se m povedl dobrý obchod. V Čechách zaháněla zlé duchy a přinášela lásku: Udělá-li děvče dvě kytičky z jednoho keře mateřídoušky a jednu dá svému milému, pozná podle vůně, je-li jeho láska horoucí. Jeho kytička musí vonět silněji. Mattioli tvrdí: „Mateřídouška ve víně vařená a pitá ženám pořádný jejich čas navracuje, dveře materníka otvírá, žene moč i ledvinný kámen, hojí vnitřní zranění, otvírá játra i plíce… Mateřídouška v octě močená, potom vařená, s růžovým olejem smíchana a na čelo přiložená odnímá ukrutnou a vzteklou bolest hlavy…“
Dnes mateřídoušku používáme při potížích se zažíváním, účinkuje proti plísním a jiným kožním onemocněním, má dezinfekční účinky, proto je vhodným prostředkem pro odkašlávání.
Matiolli doporučuje mateřídoušku i do kuchyně k přípravě masa a ryb. Vy si zkuste udělat vlastní bylinkové máslo s mateřídouškou.
(Podle Hoffmannové, Jebavého)

Bylinkové máslo s mateřídouškou:
50g másla, 1 lžička sekané mateřídoušky, 1 lžíce sekané pažitky, 1 lžíce sekané petrželky, cibule, pár kapek sójové omáčky, pár kapek citrónové šťávy

Přísady dobře utřeme s máslem, vytvarujeme váleček, zabalíme do fólie a uložíme v ledničce. Kolečka bylinkového másla klademe na grilované maso, zeleninu, případně potíráme plátky opečené bagety….
(Podle Dagmar Lánské)

 

© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.