Informační portál Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR z.s.

Karmín – barvivo z brouků

| autor: Evžena Janovská


zpět

 

Přemýšleli jste o původu přírodního červeného barviva v potravinách? Myslíte si, že se jedná o beta karoten nebo o barvivo z jahod nebo červené řepy? Omyl! Barvivo pochází z brouka.

Co je karmín a jak se vyrábí

Karmín, nazývaný také košenila, karmazín, kyselina karmínová, E120 je rozdrcený a usušený hmyz, konkrétně těla oplodněných samiček červce nopálového. Jedná se o brouka podobného ploštici, žijícího v Jižní Americe na kaktusech. Oplodněné samičky obsahují nejvíce barviva, proto se jejich těla rozmačkávají, suší, uvaří, a vzniklé barvivo se vysráží síranem hlinitoamonným. Barvivo je často třeba konzervovat benzoanem sodným (E211).

Karmín patří mezi deriváty antrachinonu, a jako všechny deriváty antrachinonu, i karmín má rakovinotvorné účinky. Karmín může být také příčinou astmatu, alergických reakcí, např. kopřivky, senné rýmy, u dětí může způsobovat hyperaktivitu.

Kde najdeme karmín

Košenila se přidává do ovocných jogurtů, např. Activia jahodová, tvarohových krémů, želé, některých cukrovinek, džemů, žvýkaček, nápojů, oplatek, dortových směsí, paštik, pomazánek, některých lahůdkových salátů a mnoha dalších potravin. S košenilou se můžeme setkat i v uzeninách. Některé salámy, párky, klobásy se nepřibarvují paprikou, ale barvivem z brouka jménem červec nopálový. Jogurty a bonbóny vypadají jako by byly plné čerstvých jahod, a zatím jsou plné brouků.

Proč se používá karmín

Karmín má oproti přírodním barvivům, jako je např. karoten nebo barvivo z červené řepy jednu výhodu. Na rozdíl od těchto barviv je karmín tepelně stabilní.

Podívejte se na video, jak se vyrábí přírodní barvivo karmín

http://www.youtube.com/watch?v=C_yDP2HZLvo

Pokud si chcete pochutnat na jahodovém jogurtu, doporučuji koupit si bílý jogurt a čerstvé jahody. Přidáte-li k nim mandle, získáte zdravou pochoutku bez brouků.

Zdroj:

http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E120

http://tn.nova.cz/zpravy/zajimavosti/tohohle-bourka-jime-v-jogurtech-susenkach-i-bonbonech-delaji-z-nej-nebezpecne-ecko-120.html

http://www.bio-life.cz/clanky/novinky-a-zajimavosti/tohoto-broucka-bezne-jime.html

Vloženo 3.6 2014 

© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.